A Google Adwords az egyik, ha nem a legfontosabb eszköz online vállalkozók számára. Ha terméket vagy szolgáltatást értékesítesz online, a Google Adwords használatát meg kell tanulnod.

Mi az a Google Adwords?

A Google Adwords a Google cég hirdetési rendszere, ahol hirdetők licitálhatnak bizonyos kulcsszavakra, hogy a hirdetésük megjelenjen a Google keresőjében. Ez egy nagyon leegyszerűsített definíciója volt a Google Adwords-nek, de ebben, és a további Google AdWords Tanfolyam cikkeinkben sokkal mélyebben is belemegyünk a Google hirdetési rendszerébe. Google hirdetések jelenleg az organikus keresési találatok fölött és alatt jelennek meg. Azért mondtam, hogy “jelenleg”, mert régebben a találati oldal jobb szélén is megjelenített hirdetést a Google.

Lássuk hogyan is néz ki egy fizetett hirdetés a Google keresésekben:

Google adwords tanfolyam

A fenti keresési találathoz a “fogorvos budapest” kifejezést használtam. A képen látható első találat egy fizetett hirdetés. Ezt jelzi is a kis “Ad” szó az URL elején. Ha valaki rákattint erre a hirdetésre, akkor a hirdető fizet a Googlenak a kattintásért.

A második találat viszont egy organikus találat, ami azt jelenti, hogy a beírt kulcsszó alapján a Google keresője megpróbálja nekünk visszaadni a legrelevánsabb találatot. Ez nem fizetett hirdetés, a weboldal tulajdonosának nem lesz költsége, ha valaki rákattint erre a találatra.

Természetesen az lenne a legideálisabb, ha a weboldalunkat organikusan találnák meg a látogatók, viszont ez egy nagyon időigényes és bonyolult feladat, mire a weboldalunk megjelenik az első néhány keresési találat között. A fizetett hirdetéssel ezt megkerülhetjük.

Nézzünk néhány statisztikát a Google hirdetésekkel kapcsolatban.

  1. A Google az Internetes kereső piac több mint 75%-át birtokolja.
  2. A Google keresőjében több mint 3,5 milliárd napi keresést végeznek az Internetezők
  3. Google bevételének kb. 70% származik hirdetési bevételekből
  4. A keresések 40-50%-a végződik hirdetésre kattintással
  5. A felhasználók kb. fele nem tudja mi a különbség a fizetett hirdetési és az organikus találtok között.

Miért érdemes a Google keresőben hirdetni?

Nézzük meg újra a fogorvosos példánkat. Ha én most valóban fogorvost kerestem volna, a fenti hirdető már el is ért engem. Tehát, ha a Google keresőben hirdetünk, akkor a termékünket, szolgáltatásunkat valós időben tudjuk olyan potenciális ügyfeleknek megjeleníteni, akiket érdekel az a bizonyos termék vagy szolgáltatás.

Ha én fogorvost keresek, akkor valószínűleg éppen fáj a fogam vagy kezelésre szorulok. Olyan potenciális ügyfél vagyok, aki hajlandó fizetni a keresett szolgáltatásért.

Összefoglalva, a Google hirdetésekkel nagyon célzottan tudunk fizetőképes ügyfeleket találni.

A következő részben azt mutatjuk meg hogyan lehet Google Adwords fiókot létrehozni.

Share This