A változó (angolul variable) majdnem minden programnyelvben megtalálható, és ebből a JavaScript sem kivétel. A legtöbbször általában ez az első dolog amivel találkozunk amikor elkezdünk programozni tanulni.

De mi is az a változó?

Ha esetleg még nem találkoztál ezzel a kifejezéssel, a változót gyakran úgy szokták jellemezni, hogy az olyan mint egy doboz, egy konténer amelyben információt tárolhatunk el. Tehát van valamilyen információnk, amelyhez hozzárendelünk egy nevet. Majd pedig később ezzel a névvel tudunk utalni erre az információra a programunkon belül.

Hogyan épül fel egy változó?

Mielőtt használhatnál egy változót, létre kell azt hozni. Angolul ezt úgy nevezik, hogy “declare”. Ehhez a “var” kulcsszót használjuk, amelyet a változó neve követ, ezután egy egyenlőség jelet teszünk és utána írjuk az információt, amelyet a változó tartalmazni fog. Nézd meg az alábbi példát:

var username = 'Péter';

Tehát a “var” kulcsszóval azt mondjuk, hogy szeretnénk egy új változót létrehozni, ennek a változónak legyen a neve “username” és az tárolja el a “Péter” információt.

Miután már létrehoztuk a változót a “var” kulcsszót nem kell kiírni.

Hozzunk létre még egy változót és nézzük meg hogyan is lehet ezeket élesben is használni. Adjuk meg Péter korát.

var age = 30;

Biztosan észrevetted, hogy itt nem használtam aposztrófokat. Ez azért van mert a megadott érték egy szám (integer). Akkor kell a változó értékét aposztrófok közé (vagy idézőjelek is lehetnek), ha az érték szöveges típusú (ún. string).

Teszteljük le a változóinkat a Google Chrome Console-ban. Nyisd meg a Chrome böngésződet és nyomja egy CTRL + SHIFT + I billentyűkombinációt. A console-ba írd be a következőket:

var username = 'Peter';
var age = 30;
console.log(username + " " + age + " éves.");

Tehát definiáltunk két változót. A console.log-ról egyelőre annyit érdemes tudnod, hogy különféle információkat lehet vele kiíratni a böngésző konzolba. Itt először megadtuk a username változót. A + jelet összevonásra használjuk, angolul “concatenation”-nek hívják. Itt először a username változóhoz hozzákötöttünk egy szóközt, majd ahhoz hozzákötöttük az age változót, majd pedig az age változóhoz az ” éves.” szót. Természetesen itt is egy szóközzel kezdünk, hogy ne folyjon össze a szöveg. Mivel ez az utolsó adattípus egy string, ezért idézőjeleket használunk.

Ha azt eredmény: “Péter 30 éves.” akkor mindent jól csináltál.

A változók elnevezése

Néhány szabályt érdemes betartani amikor változókat hozunk létre.

  • A változó neve nem kezdődhet számmal. Betűvel, $ jellel vagy aláhúzással kezdődhet.
  • Nem használható pont, szóköz, ékezetes betű vagy kötőjel a változó nevében.
  • Vannak külön fenntartott kulcsszavak a JavaScript-ben, melyek nem használhatóak változó nevekhez, ilyen például a this, true, false. A teljes lista itt található
  • A változók kis és nagybetű érzékenyek
  • Angolul nevezd el a változóidat
  • A név legyen informatív, pontosan azt írja le amit az tartalmaz.
  • Használj ún. camel case elnevezési módszert. Ennek lényege, hogy ha a változó neve több szótagból áll, akkor az első szótagot kis betűvel kezd, az összes következőt pedig nagy betűvel Pl: totalPrice, serviceFullPrice

 

Share This