Facebook Hirdetés Méret - 2024

Tartalomjegyzék

A Facebook egy olyan platform, ahol a hirdetések mérete és megjelenése jelentősen befolyásolhatja egy kampány sikerességét.

A hirdetések formátuma és mérete kulcsfontosságú elemei annak, hogy a hirdetéseink mennyire lesznek vonzóak és mennyire képesek megállítani a felhasználókat a görgetésben. A megfelelő méretek és specifikációk kiválasztása éppen ezért elengedhetetlen a hatékony hirdetéskampányokhoz.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a különböző Facebook hirdetéstípusok ajánlott méreteit és azok hatását a hirdetések teljesítményére, segítve ezzel a hirdetőket a lehető legjobb döntések meghozatalában.

Alapvető technikai fogalmak

Mielőtt részletesen belemennénk a Facebook hirdetések világába, érdemes tisztázni néhány alapvető technikai kifejezést, amelyek gyakran előfordulnak a hirdetések specifikációiban. Ezek az információk segítenek megérteni, hogyan lehet hatékonyabban tervezni és optimalizálni a hirdetéseket.

 • Fájltípus: A fájltípus azt jelzi, hogy a digitális fájl milyen formátumban van tárolva. A Facebook hirdetések esetében a leggyakrabban használt képfájltípusok a JPG és PNG. Ezek a formátumok ideálisak statikus képek tárolására, mivel egyensúlyt teremtenek a képminőség és a fájlméret között.
 • Képarány: A képarány a kép szélességének és magasságának arányát jelenti. Például egy 1:1 képarány azt jelenti, hogy a kép magassága és szélessége egyenlő, tehát teljesen négyzet alakú. Ezzel szemben egy 16:9 képarány hosszabb és keskenyebb, ami ideálisabb videókhoz. A képarány fontos, mert meghatározza, hogy a kép hogyan jelenik meg különböző eszközökön és képernyőméretekben.
 • Felbontás: A felbontás azt mutatja meg, hogy a kép hány pixelt tartalmaz. Minél magasabb a felbontás, annál élesebb és részletesebb a kép. A Facebook hirdetések esetében gyakran ajánlott legalább 1080 x 1080 pixel felbontású képeket használni, ami biztosítja, hogy a hirdetések élesek és vonzóak maradjanak nagyobb képernyőkön is.
 • Maximális fájlméret: A maximális fájlméret korlátozza, hogy a feltöltött fájl milyen nagy lehet. Facebookon a képek esetében ez általában maximum 30 MB, míg a videóknál akár 4 GB is lehet. Fontos, hogy a fájlméretet korlátozott szinten tartsuk, hogy a hirdetések gyorsan és zökkenőmentesen tölthetők be.

Ezek a technikai specifikációk kulcsfontosságúak a hatékony Facebook hirdetések tervezésében és megvalósításában, mivel befolyásolják, hogy a hirdetések milyen hatékonyan vonzzák a felhasználók figyelmét és hogyan teljesítenek a különböző eszközökön.

Képhirdetések

Miután megismertük a Facebook hirdetésekkel kapcsolatos alapvető technikai fogalmakat, most nézzük meg közelebbről a képhirdetéseket, amelyek a leggyakrabban használt hirdetési típusok közé tartoznak. Ezek a hirdetések egyszerűek, mégis rendkívül hatékonyak lehetnek, ha jól vannak megtervezve.

Facebook képhirdetés

Méret

A képhirdetések esetében az ideális méret legalább 1080 x 1080 pixel. Ez a felbontás biztosítja, hogy a képed éles és tiszta maradjon különböző eszközökön és képernyőméretekben is. Fontos, hogy magas felbontású képet válassz, mert ez jelentősen javíthatja a hirdetésed vizuális hatását.

Képarány

A képarányt tekintve a hirdetések rugalmasak; 1.91:1 és 1:1 között mozoghatnak. Ez azt jelenti, hogy használhatsz széles formátumú képeket, amelyek jobban kihasználják a képernyő szélességét, vagy választhatsz négyzet alakú képeket, amelyek tökéletesek mobil nézetben történő megjelenítésre. Mindig gondoskodj arról, hogy a képarány megfeleljen a hirdetés céljának és a célközönség által leggyakrabban használt eszközöknek.

Fájltípusok

A fájltípusok esetében a legtöbb esetben a JPG vagy PNG formátumok a legideálisabbak. Ezek a formátumok jó minőségű képek tárolására alkalmasak anélkül, hogy túl nagy fájlmérettel terhelnék a rendszert, ami gyorsabb betöltési időt és jobb felhasználói élményt eredményez.

Megjelenítési helyek

A képhirdetéseidet számos különböző helyen megjelenítheted a Facebookon, beleértve a Hírfolyamot, a jobb oldali oszlopot, valamint a Stories szekciót is. Mindegyik helyszín más és más előnyöket kínál, például a Hírfolyam hirdetések nagyobb láthatóságot biztosítanak, míg a Stories hirdetések intenzívebb felhasználói élményt nyújthatnak a mobil eszközökön. Fontos, hogy a hirdetés helyét a célközönség igényeihez és szokásaihoz igazítsd.

Képhirdetésekre vonatkozó adatok

Kategória Jellemző Érték
Dizájn ajánlások Fájltípus JPG vagy PNG
  Arány 1.91:1 - 1:1
  Felbontás Legalább 1080 x 1080 pixel
Szöveg ajánlások Fő szöveg 80 karakter
  Címsor 27 karakter
Technikai követelmények Maximális fájlméret 30MB
  Minimális szélesség 600 pixel
  Minimális magasság 600 pixel
  Képarány tűréshatár 3%

 

Videóhirdetések

Miután megvizsgáltuk a képhirdetéseket, most fordítsuk figyelmünket a Facebook videóhirdetéseire, amelyek az egyik legdinamikusabb és interaktívabb módját kínálják a célközönség elérésének. A videók segítségével nem csak információt adhatsz át, hanem érzelmeket is közvetíthetsz, ezáltal mélyebb kapcsolatot építhetsz ki a nézőiddel.

Facebook video hirdetés

Méret

A videóhirdetések esetében az ajánlott minimális méret 1080 x 1080 pixel. Ez a felbontás biztosítja, hogy a videóid élesek és tiszták maradjanak mindenféle eszközön, beleértve a nagy felbontású képernyőket is.

Képarány

A videók képaránya attól függ, hogy milyen platformon szeretnéd megjeleníteni őket. Mobil eszközökön a 4:5 képarány ajánlott, mert ez tölti ki leginkább az okostelefonok képernyőjét vertikális nézetben. Asztali gépeken azonban az 1:1, azaz a négyzet alakú képarány biztosítja a legjobb megjelenítést, mivel ez a formátum tökéletesen illeszkedik a Facebook hírfolyamának rácsos elrendezéséhez.

Videóhossz

A videóid hossza változhat: lehetnek akár csak 1 másodperc hosszúak, ami ideális lehet egy gyors figyelemfelkeltő üzenethez, vagy akár 241 percig is eltarthatnak, amennyiben részletes bemutatót vagy oktatóanyagot szeretnél közzétenni. Fontos, hogy a videóhossz megfeleljen a kommunikálni kívánt üzenetnek és a nézők várható figyelmi idejének.

Fájltípusok

A videóhirdetésekhez használható fájltípusok közé tartozik az MP4, MOV, és GIF. Az MP4 a leggyakoribb, mivel ez biztosítja a legjobb kompatibilitást a különböző platformokkal és eszközökkel, miközben optimalizált méretet és minőséget kínál. A MOV általában nagyobb fájlméretet jelent, de több szerkesztési lehetőséget biztosít, míg a GIF-et rövid, ismétlődő videókhoz használhatod, amelyek különösen vonzóak lehetnek a vizuális tartalom gyors fogyasztása során.

Videóhirdetésekre vonatkozó adatok

Kategória Jellemző Érték
Dizájn ajánlások Fájltípus MP4, MOV vagy GIF
  Arány 1:1 (asztali vagy mobil) vagy 4:5 (csak mobil)
  Videó beállítások H.264 tömörítés, négyzetes pixelek, rögzített képkocka-sebesség, progresszív pásztázás és sztereó AAC hangtömörítés 128 kbps-nél nagyobb sebességgel
  Felbontás Legalább 1080 x 1080 pixel
  Videó feliratok Nem kötelező, de ajánlott
  Videó hang Nem kötelező, de ajánlott
  Videók korlátozásai Nem tartalmazhat szerkesztési listákat vagy különleges dobozokat a fájltárolókban
Szöveg ajánlások Fő szöveg 125 karakter
  Címsor 27 karakter
  Leírás 27 karakter
Technikai követelmények Videó időtartama 1 másodperc - 241 perc
  Maximális fájlméret 4GB
  Minimális szélesség 120 pixel
  Minimális magasság 120 pixel

 

Karusszelhirdetések

Miután megvizsgáltuk a kép- és videóhirdetéseket, most térjünk át a Facebook karusszelhirdetésekre, amelyek egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy több terméket vagy szolgáltatást mutass be egyszerre a közönségednek. A karusszelhirdetések interaktívak és vizuálisan vonzóak, így kiválóan alkalmasak arra, hogy a nézők figyelmét hosszabb ideig fenntartsák.

Facebook karusszel hirdetés

Több kép vagy videó hozzáadása

A karusszelhirdetések esetében lehetőséged van akár 10 különböző képet vagy videót is hozzáadni egyetlen hirdetésen belül. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy egy hirdetés keretében bemutass különböző termékeket, különleges ajánlatokat, vagy akár egy termék különböző jellemzőit is. A változatosság nemcsak hogy segít jobban lekötni a felhasználók figyelmét, de növeli az esélyét annak is, hogy mindenki talál valami érdekeset a kínálatban.

Egyedi link hozzárendelése

Minden egyes képhez vagy videóhoz egyedi linket rendelhetsz, ami közvetlenül az adott termék vagy szolgáltatás részletes leírásához vezeti a felhasználókat. Ez a funkció különösen hasznos webáruházak számára, ahol minden egyes kép egy-egy különböző termékre irányíthatja a látogatókat. Az egyedi linkek segítségével pontosan mérhetővé válik, hogy mely termékek iránt érdeklődnek a leginkább a felhasználók, így pontosabb visszajelzést kaphatsz a hirdetési stratégiád hatékonyságáról.

Karusszel hirdetésekre vonatkozó adatok

Az alábbi táblázatban összefoglaltam a Facebook karusszelhirdetésekkel kapcsolatos legfontosabb design és technikai ajánlásokat, valamint a szövegezési útmutatókat. Ez segítséget nyújthat a hirdetések optimalizálásában és a hatékonyság növelésében.

Kategória Jellemző Érték
Dizájn ajánlások Képfájl típusa JPG vagy PNG
  Videófájl típusa MP4, MOV vagy GIF
  Arány 1:1 vagy 4:5
  Felbontás Legalább 1080 x 1080 pixel
Szöveg ajánlások Fő szöveg 80 karakter
  Címsor 45 karakter
  Leírás 18 karakter
  Landing page url kötelező
Technikai követelmények Karusszel kártyák száma 2 - 10
  Kép maximális fájlmérete 30MB
  Videó maximális fájlmérete 4GB
  Videó időtartama 1 másodperc - 240 perc
  Képarány tűréshatár 3%

 

Gyűjteményhirdetések (Collection)

Ahogy áttértünk a kép- és videóhirdetésekről a dinamikusabb és interaktívabb karusszelhirdetésekre, most vessünk egy pillantást a gyűjteményhirdetésekre, amelyek kifejezetten az e-kereskedelem számára lettek kialakítva, és amelyeket mobil eszközökön való megjelenítésre optimalizáltak.

Facebook gyűjtemény hirdetés

E-kereskedelemhez ideális

A gyűjteményhirdetések tökéletes választás online kereskedők számára. Ezek a hirdetések egyfajta "miniboltként" működnek a Facebookon belül, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy termékgyűjteményeiket közvetlenül a hirdetésben mutassák be. Az ilyen típusú hirdetések kiválóan alkalmazkodnak a vásárlási szándékkal rendelkező felhasználók igényeihez, mivel lehetőséget biztosítanak a termékek részletes bemutatására, árak megjelenítésére, és közvetlenül a vásárlásra ösztönöznek.

Főként mobil eszközökre optimalizált

Mivel a Facebook felhasználók jelentős része mobil eszközről éri el a platformot, a gyűjteményhirdetések kifejezetten az ilyen eszközök képernyőméreteihez és interakciós módjaihoz lettek igazítva. Ez a hirdetéstípus egy teljes képernyős élményt kínál, amikor a felhasználó rákattint, és egy gyorsan betöltődő, mobilbarát felületen navigálhat a különböző termékek között. Ez nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem növeli a konverziós arányokat is, mivel a vásárlók kevesebb lépéssel juthatnak el a termékleírástól a vásárlásig.

Gyűjteményhirdetésre vonatkozó adatok

Kategória Jellemző Érték
Dizájn ajánlások Borítókép vagy -videó Az Instant Experience első médiaelemét használja
  Képtípus JPG vagy PNG
  Videófájl típusa MP4, MOV vagy GIF
  Arány 1:1
  Felbontás Legalább 1080 x 1080 pixel
Szöveg ajánlások Fő szöveg 125 karakter
  Címsor 40 karakter
  Landing page url kötelező
Technikai követelmények Instant Experience kötelező
  Kép maximális fájlmérete 30MB
  Videó maximális fájlmérete 4GB

Az „Instant Experience” egy mobiloptimalizált, teljes képernyős hirdetési forma a Facebookon és Instagramon, amely lehetőséget biztosít a márkáknak interaktív, vizuálisan vonzó tartalmak megosztására. Gyorsan betöltődik és tartalmazhat képeket, videókat, és egyéb interaktív elemeket, amelyek segítenek növelni a felhasználói elköteleződést és a márkaismeretet.

Célok és Stratégiák

Minden hirdetéstípus egyedi módon járul hozzá a marketingstratégiádhoz, és megfelelő használatukkal jelentős előnyökre tehetsz szert.

A hirdetéstípusok kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy milyen célból indítasz kampányt. Az alábbiakban néhány gyakori célkitűzést és azok elérésére alkalmas hirdetéstípusokat ismertetem:

Márkaismertség növelése

 • Cél: A márkaismertség növelése azt jelenti, hogy szeretnéd, ha több ember ismerné meg és ismerné fel a márkádat.
 • Alkalmas hirdetéstípusok: Nagy felbontású képhirdetések és videóhirdetések, amelyek vizuálisan vonzóak és könnyen megjegyezhetők. A gyűjteményhirdetések is hasznosak lehetnek, ha egy adott termékcsaládot szeretnél bemutatni.

Forgalom generálása

 • Cél: A weboldaladra vagy egy adott landing page-re irányítani a forgalmat.
 • Alkalmas hirdetéstípusok: CTA (Call to Action, azaz felhívás cselekvésre) gombokkal ellátott hirdetések, mint például a karusszelhirdetések, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetlenül a hirdetésből kattintsanak a weboldaladra.

Konverziók

 • Cél: A felhasználókat vásárlásra, feliratkozásra vagy egyéb, előre meghatározott cselekvésre ösztönözni.
 • Alkalmas hirdetéstípusok: Gyűjteményhirdetések, amelyek közvetlenül a termékkínálatodra irányítják a felhasználókat, és lehetőséget biztosítanak a gyors és egyszerű vásárlásra. A konverziós célú hirdetések gyakran tartalmaznak speciális ajánlatokat vagy kedvezményeket is.

Az egyes célokhoz kiválasztott hirdetéstípusok hatékonysága jelentősen növelhető a célzás és az üzenet személyre szabásával. Ez azt jelenti, hogy a hirdetéseket a célközönség érdeklődési körének megfelelően kell kialakítani, kiemelve azokat az előnyöket vagy ajánlatokat, amelyek a leginkább vonzóak lehetnek számukra.

A Megfelelő Hirdetéstípus és Méret Kiválasztása

 • Értsd meg a kampány céljait: Döntsd el, hogy mit szeretnél elérni a hirdetéssel. Ha márkaismertséget szeretnél növelni, akkor nagy hatótávolságú kép- vagy videóhirdetések lehetnek a legjobbak. Ha konverziót, például termékértékesítést célozol meg, akkor a gyűjteményhirdetések vagy specifikus terméklinket tartalmazó karusszelhirdetések lehetnek ideálisak.
 • Ismerd meg a célközönségedet: Az ideális hirdetési típus és méret kiválasztása érdekében fontos tudni, hogy a célközönséged milyen eszközöket használ, és milyen tartalmakra reagál a legjobban. Mobil felhasználók esetében például a vertikális videóhirdetések és a Stories hirdetések lehetnek hatékonyak.
 • Válassz megfelelő méretet: A kiválasztott hirdetési formátumhoz illeszkedő méretet kell választani. Facebookon a 1080 x 1080 pixel a leggyakrabban ajánlott képméret, mivel ez optimalizálja a képek minőségét különböző eszközökön.

Design és Tartalom Tippek

 • Letisztult design: A túlzsúfolt vagy zavaros vizuális elemek elterelhetik a figyelmet a lényegről. Használj tiszta, egyszerű képi elemeket, amelyek kiemelik a hirdetésed üzenetét és a CTA (felhívás a cselekvésre) gombot.
 • Kiemelkedő CTA: Mindig legyen egyértelmű, mit vársz el a felhasználótól a hirdetés megtekintése után. A "Tudj meg többet", "Vásárolj most" vagy "Regisztrálj" feliratú gombok segítenek növelni a felhasználói interakciókat.
 • Releváns és vonzó tartalom: A szöveg legyen tömör, mégis informatív. A főszöveg (primary text) legfeljebb 125 karakter hosszú legyen, a címsor pedig 40 karakteres. Használj aktív hangot és közvetlen megszólítást a nagyobb hatás érdekében.
 • Tesztelés és optimalizálás: Mindig teszteld a különböző hirdetési formátumokat és tartalmakat, hogy megtudd, melyik hozza a legjobb eredményeket. A Facebook A/B tesztelési eszközei lehetővé teszik, hogy különböző változatokat próbálj ki és az adatok alapján dönts.

 

Összegzés

A megfelelő Facebook hirdetési méretek és típusok kiválasztása létfontosságú minden sikeres online marketing kampányhoz. Reméljük, hogy ez a cikk segített tisztázni, hogy melyik hirdetéstípus hogyan illeszkedik a különböző marketingcélokhoz, és hogyan lehet ezeket a legjobban alkalmazni a célközönség elérése érdekében. Emlékezz, hogy a design és a tartalom kulcsfontosságúak a figyelem felkeltésében és a konverziók növelésében.

A hatékony hirdetések nemcsak hogy növelik a márkaismertséget és a forgalmat, de jelentős mértékben javíthatják a vásárlói élményt is. Tesztelj, mérj, és finomítsd folyamatosan a hirdetéseidet, hogy maximális eredményt érhess el. Köszönjük, hogy velünk tartottál, és sok sikert kívánunk a Facebook hirdetéseid optimalizálásához!

Szólj hozzá a cikkhez

Be kell jelentkezned komment írásához.

Még nem írtak kommentet ehhez a cikkhez!