Weboldal Költöztetés Lépései

A weboldal költöztetés sokak számára elkerülhetetlen lépéssé válhat az online jelenlét fejlesztése során. De vajon miért van szükség egyáltalán a weboldalak költöztetésére? Ennek számos oka lehet, amelyek között szerepelhetnek technikai, gazdasági vagy akár a szolgáltatás minőségével kapcsolatos indokok.

Egy weboldal költöztetése lényegében azt jelenti, hogy az oldal fájljait és adatbázisát egyik webtárhely szolgáltatóról egy másikra helyezzük át. Ez a folyamat lehetővé teszi a weboldaltulajdonosok számára, hogy jobb hosting megoldásokat válasszanak, amelyek jobban megfelelnek az oldaluk növekvő igényeinek, legyen szó jobb teljesítményről, nagyobb megbízhatóságról, kedvezőbb árakról vagy akár jobb ügyfélszolgálatról.

Nézzük meg közelebbről, miért is dönthetünk a weboldal költöztetése mellett:

 • Teljesítményjavítás: Ahogy weboldalunk növekszik, növekedhet az igénye is a jobb szerver teljesítményre. Egy gyorsabb hosting szolgáltatásra való váltás csökkentheti az oldal betöltési idejét, ami javíthatja a felhasználói élményt és pozitívan befolyásolhatja a SEO-t.
 • Megbízhatóság: Ha jelenlegi szolgáltatónk nem nyújt elegendő rendelkezésre állást, egy stabilabb hosting szolgáltatóra való váltás csökkentheti az oldal leállásait.
 • Biztonság: A biztonsági aggályok szintén indokolhatják a költöztetést, különösen ha úgy érezzük, hogy jelenlegi hosting szolgáltatónk nem kínál elegendő védelmet a weboldalunk számára.
 • Ár: Néha gazdasági okokból váltunk, kereshetünk kedvezőbb árú, de hasonló vagy jobb minőségű szolgáltatást nyújtó hostot.

A weboldal költöztetése tehát egy stratégiai döntés, amely jelentős előnyökkel járhat az oldal sebességének, megbízhatóságának, biztonságának és költséghatékonyságának javítása érdekében. A következő lépésekben részletesen bemutatjuk, hogyan zajlik a költöztetés folyamata, hogy zökkenőmentes átállást biztosíthassunk weboldalunk számára.

Tervezés és Előkészítés

A weboldal költöztetés sikerének kulcsa a gondos tervezésben és előkészítésben rejlik. Mielőtt belekezdenénk a fájlok és adatok áthelyezésébe, fontos, hogy világosan meghatározzuk a költöztetés céljait, optimális időpontját válasszuk ki, és készítsünk egy részletes biztonsági mentési valamint visszaállítási tervet.

A Költöztetés Céljainak Meghatározása

Első lépésként tisztázzuk, pontosan miért is döntöttünk a weboldal költöztetése mellett. Legyen az jobb teljesítmény, kedvezőbb ár, vagy megbízhatóbb szolgáltatás, fontos, hogy világos célokkal rendelkezzünk. Ezek a célok segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb új hosting szolgáltatót és hozzájuk igazítani a költöztetési folyamatot.

Az Ideális Időzítés Kiválasztása

A minimális leállás érdekében fontos megválasztani az ideális időpontot a költöztetésre. Általában ez az időszak, amikor a weboldalad a legkevesebb forgalmat kapja. Ez lehet éjszaka, vagy a hét bizonyos napjai, attól függően, hogy a weboldalad milyen típusú közönséget szólít meg. Az időzítés megfelelő megválasztása csökkentheti a költöztetés okozta zavarokat és minimalizálhatja az esetleges negatív hatásokat a látogatóidra és üzletedre.

Biztonsági Mentési és Visszaállítási Terv Készítése

Mielőtt bármit is megtennénk, létfontosságú egy teljes biztonsági mentés elkészítése. Ez magában foglalja a weboldal összes fájljának, adatbázisainak, és egyéb kapcsolódó beállításainak mentését. Ez a lépés biztosítja, hogy ha bármi váratlanul rosszul sül el a költöztetés során, gyorsan vissza tudjuk állítani weboldalunkat az eredeti állapotába.

A biztonsági mentés mellett érdemes készíteni egy visszaállítási tervet is, amely részletezi a vészhelyzeti eljárásokat és lépéseket, ha szükségessé válik a mentés alkalmazása. Egy jól meghatározott visszaállítási terv jelentősen csökkentheti a stresszt és gyorsabbá teheti a problémák megoldását a költöztetés során.

Adatok és Tartalom Biztonsági Mentése

Miután a weboldal költöztetésének előkészítő lépéseit gondosan megterveztük, elérkezett az idő a legkritikusabb részre: az adatok és a tartalom biztonsági mentésére. Ez a folyamat biztosítja, hogy weboldalunk minden egyes bitje biztonságban legyen az áttelepítés során, minimalizálva az adatvesztés kockázatát. Lássuk a lépéseket részletesen!

Weboldal Fájlok Mentése

A weboldal fájljainak mentése az első és legfontosabb lépés. Ezt általában FTP (File Transfer Protocol) vagy SFTP (Secure File Transfer Protocol) segítségével végezzük. Az SFTP a biztonságosabb választás, mivel titkosítja az adatokat a továbbítás során. Jelentkezz be a jelenlegi hosting szolgáltatód FTP/SFTP kliensébe, és töltsd le az összes weboldal-fájlt, beleértve a médiafájlokat, kódokat és scripteket, a helyi számítógépedre vagy egy biztonságos felhőalapú tárhelyre.

Adatbázis Exportálása

A weboldalak többsége dinamikus adatbázisokra támaszkodik, így fontos az adatbázis biztonsági mentése is. A legtöbb esetben a phpMyAdmin eszközt használjuk erre a célra, amely egy webalapú felület az adatbázisok kezelésére. Belépés után válaszd ki az adatbázist, majd az "Export" opciót, hogy létrehozz egy teljes mentést. Az exportálás során választhatsz több formátum közül, de a leggyakoribb és legkényelmesebb az SQL formátum.

Egyéb Kapcsolódó Adatok és Konfigurációk Mentése

Ne feledkezz meg az olyan további elemek mentéséről sem, mint az .htaccess fájlok, a konfigurációs beállítások, a pluginok és a téma specifikus fájlok. Ezek az elemek biztosítják weboldalad egyedi működését és megjelenését, ezért létfontosságúak a zökkenőmentes áttelepítéshez.

A weboldal költöztetés során elengedhetetlen, hogy minden adatot és tartalmat gondosan, biztonságban tartsunk. A teljes és részletes biztonsági mentés elkészítése nemcsak az adatvesztés elleni biztosíték, hanem lehetővé teszi, hogy gyorsan visszaállíthassuk weboldalunkat, ha bármilyen váratlan helyzet adódna. Ezzel a lépéssel már készen állunk a következő fázisra: az új hosting szolgáltatóra való átköltözésre.

Új Hosting Szolgáltató Kiválasztása

A weboldal költöztetés folyamatának egyik legfontosabb lépése az új hosting szolgáltató kiválasztása. Ez a döntés jelentős hatással lesz weboldalad teljesítményére, megbízhatóságára és általános felhasználói élményére. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb szolgáltatót.

Mire Figyeljünk Új Hosting Szolgáltató Választásakor

 • Teljesítmény: A szerver válaszideje és a betöltési sebesség kulcsfontosságú tényezők. Egy gyors hosting szolgáltató javíthatja weboldalad SEO-értékelését és felhasználói élményét.
 • Megbízhatóság: Keress olyan szolgáltatót, amely legalább 99,9%-os rendelkezésre állást (uptime) garantál, így biztosítva, hogy weboldalad folyamatosan elérhető legyen.
 • Biztonság: Fontos, hogy a választott hosting cég komolyan veszi a biztonságot, és rendelkezik adatvesztés elleni védelemmel, tűzfalakkal és rendszeres biztonsági frissítésekkel.
 • Skálázhatóság: Győződj meg arról, hogy a hosting csomag könnyen skálázható-e, hogy képes legyen kezelni weboldalad növekvő forgalmát és igényeit.
 • Ügyfélszolgálat: Egy megbízható, gyorsan válaszoló ügyfélszolgálat elengedhetetlen a zökkenőmentes működéshez, különösen, ha technikai problémák merülnek fel.
 • Árazás: Összehasonlítva a különböző csomagokat, figyelj a rejtett költségekre is. Keress egy ár-érték arányban kiegyensúlyozott ajánlatot.

A Hosting Csomagok Összehasonlítása és a Megfelelő Kiválasztása

Ne felejtsd el, hogy a weboldal költöztetés nem csak egy technikai folyamat, hanem egy lehetőség is arra, hogy javíts weboldalad teljesítményén, megbízhatóságán és biztonságán. A legmegfelelőbb hosting szolgáltató kiválasztása kulcsfontosságú lépés ezen úton, amely hosszú távon meghatározza online jelenléted sikerét. Gondosan mérlegeld döntésed, és válaszd azt a szolgáltatót, amely a legjobban megfelel weboldalad egyedi igényeinek.

A Weboldal és Adatbázis Áthelyezése az Új tárhelyre

Az új hosting szolgáltatónál való beállítások elvégzése után következik a weboldal és az adatbázis tényleges áthelyezése. Ez a lépés a "weboldal költöztetés" folyamatának egyik legkritikusabb pontja, mivel itt kerül át az összes adat és beállítás az új környezetbe. Lássuk, hogyan zajlik ez a folyamat!

Fájlok Feltöltése az Új Szerverre

Az első lépés a mentett weboldal fájlok új szerverre történő feltöltése. Használj FTP vagy SFTP kapcsolatot az adatok biztonságos átviteléhez. Ehhez szükséged lesz az új hosting szolgáltató által biztosított FTP hozzáférési adatokra. Lépj be az FTP kliensbe ezekkel az adatokkal, és töltsd fel a weboldalad teljes mentését, beleértve minden fájlt és mappát, amit korábban letöltöttél. Ügyelj arra, hogy a fájlok a megfelelő könyvtárstruktúrában kerüljenek feltöltésre az új szerveren.

A legtöbb tárhely szolgáltatónál van valamilyen fájlkezelő felület is, ahol akár fel is töltheted a korábbi biztonsági mentésedet. Ez a megoldás legtöbbször kényelmesebb és gyorsabb is mint az FTP használata.

Adatbázis Importálása az Új Környezetbe

Miután a weboldal fájljai a helyükön vannak, következik az adatbázis áttelepítése. Ehhez használd az új hosting szolgáltató által biztosított adatbázis-kezelő eszközt, például a phpMyAdmin-t. Lépj be a phpMyAdmin felületre, válaszd ki az új adatbázist (amelyet előzetesen létre kell hozni az új hosting környezetben), és használd az "Import" funkciót az előzőleg exportált adatbázis-fájl betöltéséhez. Ügyelj arra, hogy az importálás során az adatbázis-struktúra és tartalom hibátlanul átkerüljön.

Konfigurációs Beállítások Frissítése

Az utolsó lépés az adatbázis kapcsolatok és egyéb konfigurációs beállítások frissítése. Ez magában foglalhatja az adatbázis nevének, felhasználói nevének, jelszavának és a szerver címének az aktualizálását a weboldal konfigurációs fájljaiban (például a wp-config.php a WordPress, vagy configuration.php a Joomla esetében). Fontos, hogy az új környezethez igazítsd ezeket a beállításokat, hogy a weboldal helyesen tudjon kommunikálni az adatbázissal.

A weboldal költöztetés során az adatok és beállítások gondos áthelyezése az új hosting szolgáltatóhoz nélkülözhetetlen a zökkenőmentes átállás szempontjából. Ezeknek a lépéseknek a követése biztosítja, hogy weboldalad gyorsan és hatékonyan újrainduljon az új környezetben, minimálisra csökkentve a leállás idejét és az esetleges komplikációkat.

Tesztelés és Ellenőrzés

A weboldal költöztetésének folyamata nem ér véget az új hosting szolgáltatónál történő telepítéssel. A sikeres áttelepítés utolsó, de egyben egyik legfontosabb lépése a tesztelés és ellenőrzés. Ez a lépés biztosítja, hogy a weboldal hibátlanul működjön az új környezetben, valamint hogy a felhasználói élmény ne szenvedjen csorbát. Nézzük, milyen területekre kell koncentrálni!

A Weboldal Funkcióinak és Linkjeinek Tesztelése

Kezdd a tesztelést azzal, hogy átvizsgálod a weboldal összes funkcióját és linkjét. Ellenőrizd, hogy minden gomb, űrlap, és menüpont helyesen működik-e. Kattints végig a linkjeiden, hogy megbizonyosodj róla: egyik sem vezet hibás vagy nem létező oldalra. Ez segít azonosítani és javítani az esetlegesen elromlott hivatkozásokat és funkciókat.

Adatbázis Integritásának Ellenőrzése

Győződj meg arról, hogy az adatbázis áttelepítése során nem sérültek vagy vesztek el adatok. Ellenőrizd az adatbázis tábláit, és hasonlítsd össze az adatokat az eredeti adatbázissal, ha lehetséges. Ez magában foglalhatja a felhasználói adatokat, bejegyzéseket, kommenteket és minden egyéb dinamikus tartalmat, amely fontos a weboldal működése szempontjából.

Teljesítmény és Biztonság Tesztelése

A weboldal sebességének és teljesítményének tesztelése kulcsfontosságú az új hosting környezetben. Használj teljesítménytesztelő eszközöket, mint például a Google PageSpeed Insights, hogy ellenőrizd a betöltési időket és a teljesítményt javító lehetőségeket. Ezenkívül ne felejtsd el a biztonsági teszteket sem, beleértve a SSL-tanúsítvány működését és az adatvédelmi beállításokat, hogy meggyőződj az adatok és a felhasználói műveletek biztonságáról.

A weboldal költöztetés folyamatának ez a része létfontosságú annak biztosításához, hogy az új hosting szolgáltatónál a weboldal ugyanolyan zökkenőmentesen működjön, mint korábban, ha nem jobban. Az alapos tesztelés és ellenőrzés felfedheti azokat a problémákat, amelyeket még az éles üzembe helyezés előtt javítani kell, így biztosítva a weboldal optimális működését és a felhasználói élmény megőrzését.

DNS Rekordok és Névszerverek Módosítása

Amikor weboldalad új hosting szolgáltatóra költözteted, két fő megközelítés közül választhatsz a domain neved irányításának módosítására. Az első opció a DNS rekordok közvetlen módosítása, a másik pedig a névszerverek (nameservers) frissítése. Ez a lépés szükséges ahhoz, hogy a domain neved az új hosting szolgáltatód szervereire mutasson, így a látogatóid az új helyen találják meg weboldalad. Nézzük meg, hogyan kell ezt megfelelően elvégezni!

DNS rekordok beállítása weboldal költöztetés után

DNS Rekordok Módosítása

A DNS rekordok módosítása lehetővé teszi, hogy részletesen szabályozd, hogyan irányítódnak a különböző domain alatti szolgáltatások, mint például az e-mail vagy az aldomainek. Ebben az esetben az A rekordot frissítened kell, hogy az új hosting szolgáltatód IP címére mutasson. Ez a módszer ideális, ha csak a webhostingot szeretnéd áthelyezni, miközben a többi szolgáltatás (pl. e-mail) a meglévő helyén marad.

Névszerverek Módosítása

A másik lehetőség a névszerverek (nameservers) frissítése, amely általában egy egyszerűbb és gyorsabb megoldás. Ebben az esetben a domain regisztrálód weboldalán kell módosítanod a névszerver bejegyzéseket, hogy azok az új hosting szolgáltató által biztosított névszerverekre mutassanak. Ez a megoldás átveszi az összes DNS rekord kezelését és irányítja azokat az új hosting szolgáltatóhoz, így a teljes domain – beleértve az e-mailt és az aldomaineket is – az új helyre költözik.

DNS Propagálás és Ellenőrzés

Mindkét esetben számítanod kell a DNS propagálás időtartamára, ami változó, de általában 24-48 óra között mozog. Ebben az időszakban a domain név fokozatosan "átirányul" az új szerverekre világszerte. A folyamat nyomon követésére használhatsz online DNS ellenőrző eszközöket, mint például a DNSChecker vagy a WhatsMyDNS.

 

A weboldal költöztetése egy összetett folyamat, amely alapos tervezést és precíz végrehajtást igényel. Ahogy végigkísértük lépésről lépésre ezt az útmutatót, reméljük, hogy világossá vált: a sikeres áttelepítés nem csak a technikai tudásról szól, hanem a gondos előkészítésről és a részletekre való figyelemről is.

Összefoglalás

 • Kezdd a tervezéssel és az előkészítéssel, hogy világos képet kapj a célokról és az ideális időzítésről.
 • Győződj meg róla, hogy minden adatot és tartalmat biztonságosan mentettél, mielőtt bármit is tennél.
 • Válaszd ki gondosan az új hosting szolgáltatódat, figyelembe véve a teljesítményt, megbízhatóságot, biztonságot, skálázhatóságot és az ár-érték arányt.
 • Az adatok és beállítások áthelyezése után teszteld alaposan a weboldalt, hogy minden hibátlanul működjön az új környezetben.
 • Frissítsd a DNS beállításokat, hogy a domain neved az új szerverekre mutasson, és legyél türelmes, míg a DNS változások világszerte propagálódnak.
 • Ne feledkezz meg a tesztelésről és az ellenőrzésről, hogy biztosítsd a weboldalad zökkenőmentes működését az új hostingon.

 

Ha segítségre van szükséged a weboldalad költöztetésében, fordulj hozzánk bizalommal. Szakértelmünkkel gondoskodunk róla, hogy a folyamat gyors, biztonságos és zökkenőmentes legyen. Az Avrasys készen áll, hogy támogasson téged, legyen szó technikai segítségről vagy teljes körű költöztetésről.

 

Szólj hozzá a cikkhez

Be kell jelentkezned komment írásához.

Még nem írtak kommentet ehhez a cikkhez!